פסיכיאטריה אונליין
מה זה "טלה - פסיכיאטריה" או פסיכיאטריה "אונליין"?
טלה-פסיכיאטריה היא ענף של טלה-רפואה, מבוססת על שיחת וידאו ומאפשרת מתן של שירות זמין ונוח למגוון של צרכים כמו הערכה ואבחון פסיכיאטרי, טיפול פסיכותרפויטי (אישי, קבוצתי או משפחתי), מתן מידע פסיכוחינוכי ומעקב תרופתי.
מה הם יתרונות הפסיכיאטריה "אונליין"?
השירות זמין ונגיש ומגיע אל המטופל הביתה. אין צורך לצאת מהבית, לעמוד בפקקים ולחפש חניה. אין גם צורך לשבת בחדר המתנה של מרפאה פסיכיאטרית ולהמתין לתורך.
פסיכיאטריה "אונליין" משפרת את הנגישות של השירותים הפסיכיאטריים לאנשים המתגוררים באיזורים מרוחקים וחוסכת להם שעות נסיעה ארוכות ואובדן שעות עבודה.
ברוב המקרים כאשר מתעוררת בעיה ואנחנו מחליטים לפנות לרופא אנחנו קובעים תור, מגיעים למשרדו של הרופא אשר בודק אותנו, מאבחן ומציע טיפול. המחשבים והאינטרנט הביאו לשינוי גם בתחום זה. טלה-רפואה או "רפואה אונליין" הוא המונח המתאר את השימוש בטכנולוגיה לשם תקשורת בין הרופא לפציינט. זה השם שניתן למתן שירות רפואי ממרחק בעזרת אמצעים טכנולוגיים, בדר"כ שיחת וידאו.
הורים לילדים עם צרכים מיוחדים או קשיים רגשיים לעתים מותשים משנים ארוכות של נסיעות לטיפולים שונים. כאן אין צורך לחפש ביביסיטר לאחים הקטנים או לגרור אותם אתכם. ניתן לקיים את ההתייעצות בשעות הערב, מול המחשב הביתי, כאשר שני ההורים נוכחים ומבלי שסדר היום המשפחתי העמוס ממילא יפגע עוד יותר.
האם יש מטופלים עבורם שירות מסוג זה יעיל במיוחד?
מחקרים הראו כי מתן שירות באמצעות פסיכיאטריה "אונליין" יעיל לאבחון וטיפול באותה מידה כמו טיפול פנים אל פנים. היעילות נבדקה במגוון של מצבים: ADHD, דיכאון, חרדה, הפרעה פוסט טראומטית ואוטיזם. המחקרים הראו כי ישנה שביעות רצון גבוהה של המטופלים, דיוק באבחנה ויעילות של הטיפול בכל המצבים הנ"ל הזהים לאלה של פגישה פנים אל פנים. המחקרים אף מציינים כי במצבים מסויימים כמו הפרעות חרדה קשות, נכויות גופניות ואוטיזם יש יתרון לקבלת שירותים "אונליין". כך למשל, עבור ילדים על הספקטרום האוטיסטי, הגעה למרפאה עשויה להוות סטייה מאתגרת מסדר היום ולעורר חרדה. האפשרות של הרופא להתרשם כך ממצבו של הילד עשויה להיות מוגבלת וההורים לא פעם מוצאים עצמם מקדישים את רוב תשומת ליבם להרגעת הילד ולא למתן המידע הנדרש לרופא.
פסיכיאטריה "אונליין" מאפשרת תקשורת נוחה וקלה בין הפסיכיאטר לבין גורמים נוספים בקהילה. קל לזמן שיחה משותפת עם רופא המשפחה/מחנכת-יועצת בית הספר/פסיכולוג מטפל/עובד סוציאלי.
רוב המטופלים אשר נשאלו על חוויתם במהלך פגישה "אונליין" מדווחים כי לא חשו בשינוי משמעותי לעומת פגישה פנים אל פנים והביעו שביעות רצון רבה לגבי זמינות ונוחות הטיפול. כמובן שעבור חלק מהמטופלים העובדה שהשיחה לא מתקיימת בנכוחות הרופא בחדר אלא דרך מסך, מייצרת חוויה שונה היכולה להוות יתרון וחיסרון כאחד. לעיתים, קשה למטופלים לחוש את תחושת האינטימיות והקרבה שהישיבה יחד בחדר מייצרת ולעומת זאת לעיתים, דווקא דרך המסך המטופל מרגיש יותר בטוח, מוגן ושפרטיותו נשמרת.
אתיקה מקצועית
בארץ ובעולם גובשו כללי אתיקה מחמירים לטיפול רפואי באמצעות שיחת וידאו. כללי המרפאה עומדים בכללים הנהוגים בתחום זה בארץ ובעולם וכוללים:
הקפדה מיטבית על אבטחת המידע.
עבודה בהתאם לנהלים של טיפול באמצעות שיחת וידאו שגובשו ע"י משרד הבריאות הישראלי ובהתאם לנהלים המקובלים בעולם.
התעדכנות שוטפת בידע ובמחקר עדכניים אודות טיפול באמצעות רפואה "אונליין"
שיתוף פעולה עם גורמים מקצועיים אחרים המעורבים במקרה כדוגמת פסיכולוגים, רופאי משפחה, עובדים סוציאליים ואנשי צוות חינוכי בהתאם לצורך ולרצון המשפחה.
זיהוי מקרים שאינם מתאימים לטיפול כזה והפניה לגורמים מטפלים רלוונטיים אחרים.